הגיל השלישי

שיטה ישראלית חדשנית למניעת נפילות בגיל השלישי

מניעת נפילות בגיל מבוגר

נפילות בבית, בעיקר בקרב מבוגרים, בני 65 ומעלה, הן סיכוי משמעותי שניתן למנוע. מחקר ישראלי מציע פתרון מהפכני להפחתת הסיכון לנפילות באמצעות גירוי חשמלי

 

על פי ממצאי משרד הבריאות, שליש מבני 65 ומעלה עלולים ליפול, לרוב בביתם. חלק ניכר מנפילות אילו מסתיים בשברים, שמחלימים בקצב איטי וגורמים לחוסר יציבות. חוסר יציבות זה עלול להוות סיכון לנפילות ולשברים, וחוזר חלילה.

כ-1,000 קשישים נופלים מדי יום בישראל, ובכל 20 דקות נפטר ישראלי מבוגר כתוצאת לוואי של הנפילה. עיקר הנזק מתבטא בצורת שברים קשים לריפוי, בדרך כלל באגן הירכיים ובצוואר הירך. המצב כה חמור עד כדי כך שהמדינה הקימה תוכנית לאומית למניעת נפילות שמוקדשת לטיפול בבעיה הקשה.

עיקרי התכנית למניעת נפילות הם:

  • פעילות גופנית לחיזוק השרירים ושיווי המשקל
  • הנגשת הבית בצורה בטיחותית לצורכי הקשישים, כגון פינוי מכשולים והתקנת תאורה מספקת
  • תזונה נכונה למניעת סחרחורות ואיבוד שיווי המשקל
  • בדיקות שמיעה וראייה
  • שימוש באביזרי עזר כגון מקל הליכה או הליכון
  • ועוד.

מעבר לשיטות המניעה הקונבנציונליות, במחקר ישראלי נמצא כי ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לנפילות באמצעות גירוי חשמלי.

מדובר בגירוי מוחי חשמלי, הניתן באמצעים לא פולשניים, בעוצמה נמוכה, המופעל על אזורים קוגניטיביים מסוימים במוח. הגירוי משפר את יכולות קוגניטיביות, שאחראיות על תפקודים ניהוליים, ופיצול הקשב במצבים כגון הליכה, או עמידה ביחד עם ביצוע משימה קוגניטיבית, במקביל .(Dual Tasking)

מכיוון שמדובר בטיפול לא פולשני בעוצמה נמוכה, החוקרים חוזים שבעתיד ניתן יהיה לבצע אותו בצורה עצמאית גם בבית.

המחקר בוצע על 57 נסיינים בני 70 ומעלה, שחלקם קיבל טיפול פלצבו וחלקם קיבל גירוי חשמלי אמיתי באזורים שונים של המוח. הגירוי חשמלי ניתן במשך 20 דקות, והוא שיפר מיידית את יכולת הנסיינים להתמודד עם משימות מוטוריות וקוגניטיביות, בו זמנית. זוהי בשורה משמחת בהחלט למבוגרים ולבני משפחתם, שבקרוב יוכלו להיעזר בטיפול הפשוט הזה למניעת נפילות, שברים וטיפולים מתמשכים כתוצאה מכך.

המחקר הוא פרי עבודתם של חוקרים ישראלים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, והוא התפרסם בכתב העת המדעי Annals of Neurology  המקושר לאגודה האמריקנית לנוירולוגיה. במחקר השתתפו גם חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, וכן ממוסדות מחקר ורפואה נוספים, בארצות הברית ובספרד.

במחקר  נוסף שנעשה בשנת 2013 באוניברסיטת בן גוריון, נמצא כי מנה בודדת של ריטלין משפרת משמעותית את שיווי המשקל במבוגרים.  מנת הריטלין מסייעת למנוע נפילות הן במצב של הליכה ללא משימה קוגניטיבית, והן במצב של הליכה וביצוע משימה קוגניטיבית במקביל.

עדיין לא ברור האם ועד כמה ניתן יהיה לשלב בין שני הטיפולים במקביל, שכן יש צורך להמשיך במחקרים נוספים. לקבלת מידע נוסף אודות אפשרויות הטיפול והמניעה – פנו למומחי הנגישות של חברת נגיש.

הסקירה באדיבות קבוצת עמל ומעבר, בעלת אתר נגיש