מאמרים כלליים

טרשת נפוצה (MS) – תסמינים ואפשרויות טיפול

טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis) פוגעת במעטפת ההגנה המקיפה את העצבים, הנקראת מיאלין. המחלה עלולה לגרום לחולשת שרירים, שינויים בראייה, נימול ובעיות זיכרון. למרות שאין תרופה, אפשרויות הטיפול יכולות לעזור לנהל את התסמינים ולהאט את התקדמות המחלה.

טרשת נפוצה (MS) היא מחלה אוטואימונית המשפיעה על המוח ועמוד השדרה (חלק ממערכת העצבים המרכזית). במצב זה מערכת החיסון תוקפת בטעות תאי מיאלין – שהם מעטפות ההגנה המקיפות את עצבי המוח וחוט השדרה. נזק למעטפת המיאלין קוטע אותות עצביים הנשלחים בכל הגוף, כדי לבצע פעולות כגון ראייה, תחושה ותנועה.

נזק למיאלין יכול להתרחש במוח, בחוט השדרה ובעצבים המחוברים לעיניים. אין תרופה לטרשת נפוצה, אך קיימים טיפולים הממזערים את הנזק המתמשך ומסייעים לשלוט בתסמינים.

קטלוג אביזרי ניידות למתקשים בתנועה >

סוגים של טרשת נפוצה

יש ארבעה סוגים של טרשת נפוצה:

  • תסמונת מבודדת קלינית (CIS) – תסמינים ראשונים הנגרמים על ידי דלקת ונזק למיאלין מצביעים על טרשת נפוצה, אך החולה אינו עומד בקריטריונים לטרשת נפוצה. סוג זה עלול להתפתח לטרשת נפוצה.
  • טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית (RRMS) – הדרך הנפוצה ביותר בה מתחילה טרשת נפוצה. כ-85% מהאנשים שאובחנו עם MS סובלים מסוג זה, שגורם להתקפים של תסמינים חדשים או ישנים. לאחר מכן מגיעות תקופות של הפוגה (התסמינים מתייצבים או נעלמים).
  • טרשת נפוצה מתקדמת שניונית (SPMS) – במקרים רבים, RRMS מתקדם בסופו של דבר ל-SPMS. בשלב הפרוגרסיבי המשני של טרשת נפוצה, נזק עצבי מצטבר והתסמינים מחמירים בהדרגה. ייתכן שעדיין יהיו התקפים, אך תקופות של נסיגה פחות סבירות.
  • טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (PPMS) – במקרים מסוימים, תסמיני MS עשויים להתחיל באיטיות ולהחמיר בהדרגה לאורך זמן, ללא תקופות ברורות של התקפים או נסיגה.

שלושה וריאנטים נדירים של טרשת נפוצה כוללים:

  • טרשת נפוצה טומפקטית – וריאנט זה יוצר אזורים גדולים של דה-מיאלינציה במוח, שעשויים להיראות דומים לגידולים. לעתים קרובות נדרשת דגימה של רקמת מוח כדי לבדל זאת מבעיות אחרות, כגון סרטן מוח.
  • טרשת נפוצה קונצנטרית של באלו – מאופיינת בנגעים עם טבעות קונצנטריות של נזק למיאלין, המופיעים ב-MRI.
  • טרשת נפוצה גרסת מרבורג – צורה נדירה ואגרסיבית מאוד המאופיינת בהתקדמות מהירה, אשר עלולה לגרום למוות אם לא מטופלת.

כמה שכיחה טרשת נפוצה?

בישראל יש כ-8,000 חולים, בארה"ב כמיליון חולים ובעולם כולו כ-3 מיליון חולים. המחלה פוגעת בבני 20 עד 40 ונפוצה פי 2 עד 3 אצל נשים.

תסמינים של טרשת נפוצה

סימפטומים מוקדמים כוללים:

  • שינויים בראייה – דלקת עצב הראייה, ראייה כפולה, אובדן ראייה.
  • חולשת שרירים – בדרך כלל משפיעה על צד אחד של הפנים או הגוף או מתחת למותניים.
  • נימול או תחושות חריגות – בדרך כלל משפיעות על צד אחד של הפנים או הגוף או מתחת למותניים.

סימפטומים נפוצים של טרשת נפוצה כוללים:

  • עייפות
  • מגושמות
  • סחרחורת
  • קושי בוויסות שלפוחית ​​השתן
  • אובדן שיווי משקל וקואורדינציה
  • קושי בתפקוד קוגניטיבי (חשיבה, זיכרון, ריכוז, למידה ושיפוט)
  • שינויים במצב הרוח
  • נוקשות שרירים ועוויתות שרירים (רעד)

תסמינים אלה משתנים מאדם לאדם ועשויים להשתנות בחומרתם מיום ליום. ייתכן שתסבלו מכמה מהתסמינים הללו, אך לא סביר שתחוו את כולם בבת אחת.

גורמים לטרשת נפוצה

דה-מיאלינציה, או הרס המיאלין, גורם לטרשת נפוצה. מיאלין הוא כיסוי מגן סביב תאי עצב (נוירונים) במוח ובחוט השדרה. הוא מעביר מסרים (אותות) בין המוח לשאר הגוף כדי לשלוט בתפקודים כמו ראייה, תחושה ותנועה.

תפקידה של מערכת החיסון הוא להגן על הגוף מדברים שיכולים לפגוע בו, כגון חיידקים או וירוסים. במצבי טרשת נפוצה, מערכת החיסון הופכת לפעילה יתר על המידה ומתייחסת למיאלין (ולפעמים לתאי העצב מתחת למיילין) כאיום על הגוף. ההתקפה של מערכת החיסון על המיאלין הבריא פוגעת בו. זוהי דה-מיאלינציה.

בבדיקת MRI ניתן למצוא עדויות לנזק למיאלין. הרופא עשוי להתייחס לכך כצלקת, נגע או רובד (פלאק). מסרים אינם עוברים בקלות בין תאי עצב במקומות בהם יש נזק למיאלין, מה שמוביל להתפתחות תסמיני טרשת נפוצה.

מומחים אינם בטוחים מדוע אנשים מסוימים מפתחים טרשת נפוצה. מחקרים מצביעים שהדברים הבאים עשויים להגדיל את הסיכון לפתח טרשת נפוצה:

  • עישון
  • חשיפה לרעלים, כמו עישון פסיבי וחומרי הדברה
  • רמות נמוכות של ויטמין D
  • חשיפה לנגיף (נגיף אפשטיין-בר או מונונוקלאוזיס)
  • השמנת יתר במהלך הילדות
  • נטייה גנטית (מישהו במשפחה סובל מהמצב או נושא את הגנים)

גורמי סיכון לטרשת נפוצה

ייתכן שאתם בסיכון גבוה יותר לטרשת נפוצה אם אתם בני 20 עד 40, ממוצא צפון אירופאי וכן מהמין נקבה. מקרים נדירים יותר יכולים להשפיע על ילדים.

מדענים זיהו חיידק שגורם לטרשת נפוצה

מדענים מצאו את חיידקי המעי הגורמים לטרשת נפוצה! תגלית זו יכולה לאפשר לנו לטפל במחלה או אולי אפילו למנוע אותה.

בצעד משמעותי לקראת הבנתה של מחלת ה-MS, חוקרים זיהו שני זנים ספציפיים של חיידקי מעיים שעשויים למלא תפקיד מפתח ביצירת המחלה. המחקר, בראשות צוות מאוניברסיטת לודוויג מקסימיליאן במינכן, התמקד ב-81 זוגות של תאומים זהים, כאשר אח אחד סבל מטרשת נפוצה והשני לא.

תכנון זה אפשר למדענים לשלוט במשתנים גנטיים ומשתנים סביבתיים רבים, תוך התמקדות בהבדלים במיקרוביום של המעיים. מי האשמים? שני זנים של חיידקים – Eisenbergiella tayi ו-Lachnoclostridium – היו נפוצים משמעותית יותר בקרב חולי טרשת נפוצה. כאשר זנים אלו הועברו לעכברים, נראה היה שהם תורמים למחלה דמוית MS.

למרות שמחקרים קודמים רמזו על קשר בין חיידקי מעיים לטרשת נפוצה, זהו הזיהוי המדויק ביותר עד כה. בעוד שדרוש מחקר נוסף, במיוחד בבני אדם, הממצאים תומכים בתיאוריה לפיה הקשר בין המעי למוח ממלא תפקיד במחלות אוטואימוניות כמו MS. הבנת האופן בו חיידקים אלה משפיעים על תגובות חיסוניות, עשויה בסופו של דבר להוביל לטיפולים ממוקדים המונעים או מאטים את התקדמות המחלה על ידי שינוי המיקרוביום. המחקר פותח דלתות חדשות לאופן בו נוכל להתמודד יום אחד עם טרשת נפוצה – החל במעיים.

סיבוכים של טרשת נפוצה

החמרה או התקדמות בתסמינים עלולים להוביל לסיבוכים כגון קושי בהליכה ללא סיוע, אובדן שליטה על המעיים או שלפוחית ​​השתן, אובדן זיכרון, תפקוד מיני לקוי וכן דיכאון וחרדה.

אבחון טרשת נפוצה

אין אבחון יחיד לאיתור MS ונדרשות מספר בדיקות כגון בדיקה גופנית, בדיקה נוירולוגית ובדיקות נוספות כגון בדיקות דם, MRI של המוח וחוט השדרה ואנליזה של נוזל השדרה.

ייתכן שיחלוף זמן עד לקבלת האבחון הרשמי, מכיוון שתסמיני טרשת נפוצה יכולים להיראות כמו מצבים אחרים או להתרחש במקביל למצבים נפוצים אחרים. בעוד שהעיכוב באבחון רשמי יכול להיות מתסכל, קבלת האבחון הנכון תסייע לקבל טיפול מתאים.

הבדיקות לאבחון טרשת נפוצה ולשלילת מצבים אחרים, כוללות בדיקות דם ושתן, MRI, בדיקת טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT), ניקור מותני ובדיקת פוטנציאל מעורר (EP). האבחון ייעשה על ידי נוירולוג.

אפשרויות טיפול בטרשת נפוצה

נכון לעכשיו אין תרופה לטרשת נפוצה. עם זאת יש טיפולים שמאפשרים הקלה, מזעור נזקים, שליטה בתסמינים ומניעת סיבוכים.

תוכנית הטיפול עשויה לכלול תרופות, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור וכן ייעוץ לבריאות הנפש. סוגים אחרים של ניהול תסמינים משתנים בהתאם לאופן בו המצב משפיע על החולה, והטיפול בהם עשוי לכלול:

  • הרכבת משקפיים או נטילת תרופות לתסמיני ראייה.
  • גירוי מוחי עמוק לטיפול בהתכווצויות שרירים (רעד).
  • שימוש במכשירי ניידות כגון מקל הליכה, הליכון או כיסא גלגלים.
  • תרופות נגד התקפים או נגד עוויתות לטיפול בכאב.
  • תרופות לתסמינים קוגניטיביים.
  • טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור ויוגה.

הרופא עשוי להמליץ ​​על החלפת פלזמה (פלסמפרזיס) אם אינכם מגיבים היטב לתרופות מסוימות במהלך התקף טרשת נפוצה. דבר זה יעיל יותר במזעור הנזק מהתקף מתמשך, לעומת מניעת התקפים נוספים בטווח הארוך. כמו כן הרופא עשוי להמליץ על ניסויים קליניים לבדיקת טיפולים חדשים.

תרופות לטרשת נפוצה

תרופות יכולות להפחית הישנות, החמרה או התפתחות של תסמינים חדשים לצד האטה של התקדמות המחלה:

  • טיפולים משני מחלה (DMTs) – מפחיתים את תדירות ההתקפים, מאטים את התקדמות המחלה ומונעים היווצרות נגעים חדשים במוח ובחוט השדרה; חלקם מבוססי השתלה של תאי גזע. מספר תרופות קיבלו אישור FDA לטיפול ארוך טווח.
  • תרופות למניעת הישנות מחלה – עבור התקפי תסמינים חמורים, קורטיקוסטרואידים מפחיתים דלקת במהירות על ידי דיכוי מערכת החיסון. תרופות אלו יכולות להאיץ את זמן ההחלמה לאחר התקף. הן גם מאטות את הנזק למעטפת המיאלין. טיפולים קצרי טווח אחרים להתקפים חמורים כוללים אימונוגלובולינים תוך ורידיים או החלפת פלזמה.

אפשרויות מניעה

לא ניתן למנוע התפתחות של טרשת נפוצה, אך ניתן להקטין את הסיכון להתפרצות של תסמינים. טיפולים משני מחלה הם הדרך היעילה ביותר להפחית את מספר ההתקפים החוזרים.

גם ניהול אורח חיים בריא חשוב. הבחירות שאתם עושים יכולות לעזור להאט את התקדמות המחלה. ייתכן שהרופא ימליץ על אכילת ארוחות מזינות, שינה מספקת, פעילות גופנית קבועה והימנעות ממוצרי טבק.

התמודדות עם מצב כרוני יכולה להיות מאתגרת רגשית. טרשת נפוצה יכולה לפעמים להשפיע על מצב הרוח והזיכרון. עבודה עם נוירופסיכולוג או מומחה בריאות הנפש היא חלק חיוני בניהול המצב לטווח ארוך.

טרשת נפוצה היא מצב המתקיים לכל החיים ללא תרופה. עם זאת, אפשרויות הטיפול הזמינות יעילות מאוד בשליטה על תסמינים ובמזעור תדירות ההתקפים החוזרים. טרשת נפוצה יכולה להוביל לנכות ולהקשות על ביצוע דברים שגרתיים ללא סיוע לאורך זמן. צוותי הטיפול יסייעו לכם להתמודד.

אפשר לצפות לתוחלת חיים תקינה עם טרשת נפוצה. מחקרים קודמים הראו כי MS יכולה לקצר עד 10 שנים מתוחלת החיים, אך ההתקדמות באפשרויות הטיפול שיפרה משמעותית את התחזית הזו. רק במקרים נדירים מאוד טרשת נפוצה היא קטלנית.

טרשת נפוצה יכולה להיות מצב מאתגר לאבחון וטיפול. למרות שעדיין אין תרופה, אפשר לחיות חיים מספקים ופעילים.

מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מקצועי

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *