אוטיזם

5 שאלות להורים לילד על הספקטרום האוטיסטי

מידע חשוב להורים עם ילדים על הספקטרום

מהו הספקטרום האוטיסטי, איך מתמודדים עם תוצאות האבחון שהילד שלכם עבר, מהי ההשפעה שתחול על כל המשפחה וכיצד כדאי שתתכוננו לאתגר או לאתגרים הבאים?

 

תוצאות האבחון התקבלו. אחרי שבועות של דאגה וחששות, אתם כבר מבינים עד כמה הילד שלכם מיוחד. אבל החששות והדאגה אינן מרפות ואתם יודעים שאתם עומדים בפני אתגר גדול ושינויים רבים. מבינים כי תוצאות האבחון הן תחילתה של דרך חדשה.

אבחון ליקוי על הספקטרום האוטיסטי משפיע ומשנה את חייהם של כל בני המשפחה ולכל משפחה ישנה הדרך המיוחדת שלה לגדל ילד מיוחד, ובפרט כשמדובר בספקטרום האוטיזם, שנקרא גם הרצף האוטיסטי.

אוטיזם הוא שם כללי לתסמונות שונות שמתאפיינות בהפרעה התפתחותית – נוירולוגית, הגורמת לליקוי ביכולות החברתיות והתקשורתיות. מטבע הדברים, ישנם גורמים רבים שיש לקחת בחשבון ושינויים רבים שצריך לקבל ולהכיל. ואתם, ההורים, יודעים שתעשו ככל שביכולתכם כדי להתמודד עם האתגרים ולהעניק לילד שלכם, כמו גם לשאר בני המשפחה, את התנאים הטובים ביותר להתפתחותו. 

 

הפתרון: הנגשה חכמה של הבית

התוצאות בשטח מראות מעבר לכל ספק כי שיטות הנגשה מסייעות במניעת תאונות, וצאפשרות להרגיע ולשפר במידה ניכרת את איכות החיים של כל בני.ות המשפחה.

לנו, בחברת נגיש, יש ניסיון רב ופתרונות הנגשה ייחודיים. הפתרונות שאנו מציעים נבחנים על רקע הצרכים הייחודיים שלכם ושל ילדכם, וביחד אתכם נגבש מעטפת של פתרונות יעילים ומוכחים מבחינה גופנית וקוגניטיבית. כדי לעשות זאת, ישנם כמה דברים שכדאי לבחון. הנה כמה שאלות שיעזרו לכם לעשות זאת:

 

1. מהם הטריגרים שמשפיעים על הילד?

כל ילד מיוחד מושפע באופן ייחודי ממצבים ומאירועים – טריגרים, כפי שהם נקראים בשפה המקצועית, שמרגיעים את הילד, מרגשים, מעצבנים או גורמים לו לאבד עשתונות.

כדי להעניק לילד את הטיפול המיטבי, ראשית חשוב למפות את כל הטריגרים, להבין אותם ולדעת להתמודד איתם. המיפוי הזה יעזור לכם ולמטפלים בילד להתאים עזרים שירגיעו ויעצימו אותו, ולצמצם ככל הניתן את הגירויים שיוצרים תגובות שליליות בסביבה הקרובה שלו.

 

למה כדאי לשים לב:

  • האם תאורה או צבעים מסוימים יוצרים תגובה מיוחדת אצל הילד?
  • אילו גירויים מצליחים להרגיע אותו ולהעסיק אותו?  
  • מה מפחיד את הילד?
  • באילו מצבים עלול להתפתח עימות בינכם ובינו, למשל, דברים שהוא רוצה לעשות לבד שאתם אינכם מאפשרים לו?
  • האם הוא רגיש לריחות מסוימים?  
  • ועוד.

 

2. באילו מצבים אתם חווים קושי?

לא פשוט לגדל ילד על הספקטרום האוטיסטי, וכל אחד ואחת – הורים, אחים, סבים, מטפלים – עלול לחוות קושי שונה. זיהוי והבנה של הקשיים שלכם, ההורים והמטפלים, יקל עליכם למצוא פתרונות ודרכי התמודדות, ויחסוך מכם רגשות שליליים, כלפי עצמכם או כלפי הילד. הנה שתי דוגמאות, ואפשרויות לפתרון ולהתמודדות:

קושי להגן על ילד מפציעות ותאונות בבית

הפתרון: במקרים כאלה חשוב לשים דגש על מיגון של רהיטים וחפצים שיכולים לפצוע את הילד ולהקדיש משאבים ליצירת סביבה בטוחה ומוגנת יותר.

קושי להרגיע את הילד

הפתרון: יצירת חלל מיוחד עבור הילד שיאפשר לו לפרוק רגשות שליליים בצורה בריאה ומעצימה או פינה לצעצועים ומשחקים שהילד אוהב במיוחד.  

3. מהן המשימות שהילד הכי מתקשה לבצע?

אתם מכירים את הילד שלכם, ויודעים לזהות את המצבים בהם הוא מתקשה לבצע משימה, או חלילה עלול לסכן את עצמו. נסו לערוך רשימה של מצבים אלה ובדקו איך ניתן לסייע לו ואילו פתרונות קיימים לבעיה המדויקת. כגון:

חשש מפני תאונות בבית או רגישות לצבעים ולאורות שיכולים להוות טריגר

הפתרון: הנגשת הבית באמצעי בטיחות ואביזרים שימנעו את הסכנה. הבנת צרכיו המיוחדים של הילד ופתרונות ישימים ומדויקים יקלו על הילד ועליכם בחיי השגרה.

4. האם הילד שלכם נוטה להיעלם, להסתתר או לצאת מהבית ללא רשות?

אם זו אחת הבעיות איתה אתם מתמודדים, כמו הורים רבים לילדים על הספקטרום האוטיסטי, ישנן כיום דרכים קלות למנוע מראש את הבעיה, או לפחות לצמצם אותה משמעותית. ובכך, לחסוך מכם לחץ וחרדה, ומהילד – חשיפה לסיכונים מיותרים. זאת באמצעות התקנת חיישנים חכמים בדלתות, שמתריעים מפני כל ניסיון לצאת מהבית.  

5. האם הילד שלכם נוטה לפגוע בעצמו?

ילדים רבים על הספקטרום האוטיסטי מסגלים סוגים שונים של תגובות והתנהגות שעלולים לגרום נזק לעצמם. לכן, חשוב שתבינו כיצד לסייע לילד לפרוק את הלחצים בצורה בריאה, וכיצד לסייע לו להירגע בכך שתיצרו עבורו סביבה בטוחה שתצמצם את הסכנה שעלולה להתעורר כשהילד חווה משבר. למשל, באמצעות הקמת חדר ייעודי בבית, חדר סְנוּזֶלֶן (Snoezelen) שהוא חדר רב תחושתי המעוצב ומיועד באופן ייחודי מאפשרת חוויה מהנה ומרגיעה.