מהם פצעי לחץ אצל מבוגרים
מהם פצעי לחץ, מדוע הם מתהווים, כיצד מטפלים בפצעי לחץ וכיצד ניתן למנוע אותם באמצעות מיטה סיעודית ומזרן ייעודי?
פצעי לחץ הם תופעה שכיחה בבני הגיל השלישי, ובפרט אם מדובר במטופלים סיעודיים, או כאלה שיכולת הניידות שלהם היא מוגבלת. בעשור האחרון שכיחותה של התופעה עולה, ולמעשה – היא הכפילה את עצמה. במקרים רבים פצעי לחץ אינם מתרפאים, נעשים כרוניים וממשיכים ללוות את המטופלים.ות במשך חודשים ושנים, כתופעה כרונית.
פצעי לחץ עלולים להתהוות במהירות, לעיתים תוך שעות ספורות. הטיפול בהם מחייב התייחסות מיוחדת ועלול להימשך זמן רב. עוד חשוב להבין, כי פצעי לחץ גורמים לסבל רב, כואבים מאד ועלולים לגרום סיבוכים קשים ולסכן את החיים.
איך נוצרים פצעי לחץ?
פצעי לחץ הם נמק שמתהווה בעור. התופעה נגרמת ברקמה רכה הנדחסת בין רקמה קשה, כגון עצמות, לבין משטח קשיח – מזרן או מושב של כסא גלגלים. בין הגורמים שעלולים להשפיע על התהוות של פצעי לחץ: שינויים או ירידה בתחושה, זיהומים, בצקת וחוסר תנועה.
גוף האדם הוא מכונה חכמה ויעילה המסוגלת לטפל ולרפא את עצמה כתוצאה מחבלות, מכות יבשות, שריטות ועוד. הבעיה מתחילה כאשר יש בעיה פיזיולוגית, המשפיעה על התפקוד ההרמוני של הגוף. שכיבה מרובה וללא תנועה- זו המאפיינת חולים סיעודיים, במיוחד אלה הסובלים מבעיות מוטוריות ושליטה בגפיים- יכולה לגרום לפצעים, הנגרמים כתוצאה מלחץ ממושך על אזורים מסוימים בגוף ולגרום לנזקים וזיהומים לא רצויים.
השכיבה הממושכת וחוסר המוביליות, יוצרות לחץ גדול – שהגוף יכול לספוג אך לא לאורך זמן, להקטין את זרימת הדם לאותו האזור, ובכך להקטין את יכולת הריפוי העצמי וההתמודדות של הגוף בטיפול בפצע שנגרם מהלחץ. עם זאת, ישנם לא מעט פתרונות חכמים ויצירתיים, המקלים ויכולים אף למנוע היווצרותם של פצעי לחץ – הודות לטכנולוגיה המתקדמת בימינו.
כאמור, פצעי לחץ אופייניים במיוחד בבני ובבנות הגיל השלישי. כידוע, בגילאים אלה עולה השכיחות למחלות רבות, כגון סוכרת, טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, תת פעילות של בלוטת התריס, מחלות סופניות כמו סרטן ועוד. מחלות אלה לא רק שעלולות לגרום צורך באשפוז, אלא גם לדרדר את הבריאות ולהקשות על העצמאות ועל הניידות.
במהלך האשפוז חוסר תנועה הוא הגורם המרכזי בהיווצרותם של פצעי לחץ, ובפרט כשהחולה מקבל.ת תרופות הרגעה, תרופות הרדמה ומשככי כאבים. סיבה נוספת לפצעי לחץ והסבל מהם קשורה לתזונה: חסר תזונתי, ובעיקר של חלבונים. גם עודף משקל עלול לזרז את התופעה.
סוגים ודרגות של פצעי לחץ
טרם הטיפול, יש לקבוע את דרגת החומרה:
- דרגה ראשונה: אודם בעור המעיד על התהוות פצע שטחי בשכבת העור העליונה (אפידרמיס).
- דרגה שנייה: היווצרות שלפוחית או חתך שטחי, שחודר לשכבת העור העמוקה (דרמיס).
- דרגה שלישית: פצע שמתפשט בכל שכבות העור (אפידרמיס, דרמיס, ותת העור).
- דרגה רביעית: כיב עמוק שחודר לרקמות שומן ושריר, כלומר, מתחת לעור, ושעלול להגיע עד לעצמות.
כשמדובר במצב כרוני, בדרך כלל פצעי הלחץ הם בדרגה שלישית או רביעית.
אפשרויות טיפול בפצעי לחץ
באופן כללי ישנם פתרונות רבים. רובם פתרונות פסיביים – כלומר כאלה שאינם מצריכים מאמץ מיוחד מצידו של המשתמש. אחרים, דורשים התערבות אקטיבית כמו התקנתם על גופו של המטופל שמזוהה כמי שבקבוצת הסיכון לפצעי לחץ.
אביזרים נפוצים שניתן למצוא בחנויות ציוד רפואי לגיל השלישי ועוד הם מזרנים מיוחדים, כריות ישיבה, סדינים ותחבושות מיוחדות, מגיני עקב, משטחים להפחתת לחץ. כמו יש אופציות נוספות הכרוכות בפעילות אקטיבית של מטפל צמוד.
אביזרים ודרכים למניעת פצעי לחץ אצל מבוגרים
כדי למנוע פצעי לחץ, חשוב להשתמש במיטה ייעודית כמו מיטה סיעודית ו/או מזרן ייעודי. המזרנים המומלצים למניעת פצעי לחץ הם מזרן ביצים, מזרן ויסקו ומזרן אוויר. למטופל/ת הרתוק/ה לכסא גלגלים מומלץ להוסיף כרית ויסקו לישיבה, וכרית לתמיכה של הראש.
כמו כן, מומלץ ללוות את המטופל/ת ולסייע בשינוי תנוחת השכיבה או הישיבה כל שעתיים. נוסף על כך, כדאי לסייע ברחצה ובניגוב העור, לשמור על היגיינה, בפרט אם המטופל/ת נזקק/ת למוצרי ספיגה ומתקשה להגיע לשירותים או לשלוט בסוגרים.
אחד האתגרים במניעת פצעי לחץ הוא חוסר המודעות של הצוותים הרפואיים לסכנות. על כן, אם אתם מלווים בן או בת משפחה מבוגרים שנזקק.ת לאשפוז או שנמצא.ת במצב סיעודי בטיפול ביתי כדאי מאד להסב את תשומת ליבם של המטפלים לחששות שלכם.
הטיפול בפצעי לחץ עלול להיות מורכב, ארוך ומתיש. הצעד הראשון והמשמעותי ביותר הוא להשתמש במזרן מתאים ו/או במיטה סיעודית, כאמור. נוסף על כך, מומלץ להקפיד על תזונה עתירת חלבונים ומתן תרופה אנטיביוטית, במידת הצורך, על חבישות ייעודיות, ניקוז מוגלה והפרשות, ניקוי הפצע (הטריה) ואמצעים להפחתת בצקת.
מזרנים להקטנת פצעי לחץ
יש כל מיני סוגים של מזרנים. המשותף לכולם הוא שהם מייצרים הקלה על עומס משקל הגוף ומחלקים את הלחץ בצורה נכונה ושווה- כך שלא להעמיס או חלילה משקל הגוף יחסום או יאט את זרימת הדם – במיוחד בקרב אנשים שאינם מסוגלים לזוז או להסתובב במהלך השינה או אפילו במצב שכיבה.
בין המזרנים המוכרים תוכלו למצוא מזרני ויסקו ג’ל בעלי טכנולוגיה מיוחדת המתאימה את המזרן למבנה הגוף. בנוסף ניתן למצוא “מזרני ביצים” בעלי טכנולוגיה מתקדמת המקטינה את שטח המגע של המזרן עם הגוף- דבר המסייע בחלוקת העומס ובכך מונע היווצרותם של פצעי הלחץ בגוף המטופל\ת.
בנוסף לאלה ניתן למצוא גם מזרני אוויר ריאקטיביים המסייעים בהפחתת הלחץ, תוך שימוש בטכנולוגיה של התאמת המזרן לגוף השוכב עליו. זהו עיקרון המזכיר מאוד את מזרני הוויסקו ג’ל, אך בטכנולוגיה שונה המבוססת על שימוש באוויר להתאמה והקטנת החיכוך.
כריות ישיבה וכיצד הן מונעות פצעי לחץ
הכריות הנפוצות ביותר למניעת פצעי הלחץ הן כריות ישיבה המיועדות לאנשים המבלים את מירב זמנם במהלך היום בישיבה- לדוגמה נכים או כבדי משקל. כריות אלה בישיבה עליהן מחלקות שווה בשווה את העומס, ומאפשרות זרימת דם תקינה, ובכך מקטינות את הסיכון להיווצרותם של פצעי הלחץ.
הנפוצות והיעילות הן ללא ספק כריות ויסקו ג’ל בטכנולוגיה של נאס"א, המתאימות את עצמן ומחלקות עומס. בנוסף להן ישנן כריות ביצים- הפועלות בטכנולוגיה מעט שונה אך על עיקרון דומה כך ששטח הפנים קטן- ובכך הלחץ שמפעיל משקל הגוף קטן יותר.
חומרים ייחודיים למניעת שפשופים וזיהומים
גם הכריות וגם המזרנים לרוב יהיו מצופים בחומרים ייחודיים- חומרים שמונעים את השפשוף מהחיכוך – שעלול לגרום לשריטה או פציעה, וגם שהם אנטי בקטריאליים ובכך מקטינים עוד יותר את הסיכון לזיהום כתוצאה מהשימוש בהם. חשוב מאוד לקרוא את הוראות השימוש של היצרן לפני השימוש – לשימוש יעיל וחכם.
עזרים הדורשים פעילות אקטיבית (התקנה/הלבשה)
ישנם כמה עזרים שיכולים לסייע במניעה והם מצריכים טיפול צמוד הכולל התקנה שלהם על המטופל כשיש צורך (לדוגמה בשעות הלילה בשינה), והסרתם בבוקר. עזרים אלה הם לגפיים עליונות ותחתונות.
לדוגמה מגיני מרפק למניעת לחץ או שפשוף שעלול לגרום לפצעים. מגיני עקב גם הם נפוצים, שכן העקבים הם בין חלקי הגפיים התחתונות הלוחצים ונלחצים במשקלם כנגד המזרון- ועלולה להיווצר שפשפת או זיהום שיכול להתפתח גם לפצע לחץ עמוק.
ישנם סדינים מיוחדים אנטי בקטריאליים וחלקים שמטרתם היא למנוע שפשוף וזיהום באזורים שמתחככים עם המזרן והגוף, ושימוש בחומרים אנטי בקטריאליים ולמנוע מראש היווצרותם של פצעים כלשהם בגופו של המטופל.
איך מונעים פצעי לחץ בצורה היעילה ביותר?
יש כמה דברים שניתן לעשות כדי להימנע מפצעי לחץ ומהבעיות הנלוות להם:
- היגיינה – הקפידו על ההיגיינה של המטופל הכוללת- מקלחות, רחיצת ידיים, ושמירה על כללי היגיינה בסיסיים ויותר.
- שתיית מים – שתיית מים מגדילה את ההידרציה, העור נותר גמיש ופחות נתון לפגיעה חיצונית בכל תזוזה או חיכוך.
- תזונה נכונה – תזונה בריאה ואכילה נכונה משפיעים מאוד על המערכת החיסונית של הגוף ועל חוסנו של גופנו. מומלץ להקפיד על אכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בויטמינים ומינרלים, להעצמת החוסן הפיזי והמנטאלי של המטופל.
- שינוי תנוחה בלילה – זוהי העצה הטובה ביותר להימנע מפצעי הלחץ. חשוב לסובב ולהזיז את המטופל אחת לכל שעתיים- על מנת להימנע מהפצעים. שינוי תנוחה מונע את הלחץ התמידי הארוך והממושך, מונע את האטת זרימת הדם, ובכך גם מקטין בצורה משמעותית את הסיכוי של המטופל לסבול מפצעים אלה.
טיפ מיוחד למוגבלי ניידות ותנועה
כיום ניתן לרכוש מיטה סיעודית המסייעת למטופל – גם לאלה הנאלצים להיות מרותקים אליה במהלך היום- לחיות טוב יותר ובאיכות חיים גבוהה יותר. המיטה מאפשרת כיוונון של מצבי ומנחי הגוף ממצב שכיבה לישיבה וכן הרמת הגפיים התחתונות ושיפור בזרימת הדם באופן כללי.
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ רפואי