הגיל השלישי

אנמיה במבוגרים בגיל השלישי

מדריך אנמיה למבוגרים בגיל השלישי

לאנשים מעל גיל 65 יש רמות מוגברות של אנמיה. קל לטעות בסימפטומים כסימני הזדקנות אופייניים, ולכן אבחון וטיפול חיוניים למניעת סיבוכים חמורים.

אנמיה היא מצב בריאותי המתפתח כאשר אין מספיק תאי דם אדומים בריאים בגוף (חסר דם). תאי דם אדומים מספקים חמצן לשרירים ולרקמות. כאשר זה לא קורה, אנו עלולים להרגיש חולשה וסחרחורת.

בני 65 ומעלה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לפתח אנמיה וכן סיבוכים הנובעים מאנמיה. לרוב מדובר במצב הניתן לטיפול יעיל, זאת באמצעות שינוי תזונתי, תוספי מזון וכן אפשרויות נוספות.

במה שונה אנמיה אצל מבוגרים לעומת צעירים?

אומנם אנמיה יכולה להופיע בכל גיל, אבל אנשים מעל גיל 65 נמצאים באחת מקבוצות הסיכון הגבוה לאנמיה. זה יכול להיות קשור לתזונה או למצבים בריאותיים כרוניים.

מצבים בריאותיים כרוניים הם גורם סיכון נוסף לאנמיה, ולרוב האנשים מעל גיל 65 יש לפחות מצב בריאותי כרוני אחד. למעשה, על פי נתוני 2018 מהמרכז לבקרת מחלות (CDC), כמעט 64% מהאמריקאים מעל גיל 65 סובלים משני מצבים בריאותיים כרוניים או יותר.

אנמיה מובילה לרוב לחולשה ועייפות, מה שעלול להוביל בהמשך לירידה בבריאות הכללית. אנשים עם אנמיה עשויים להיות פחות פעילים פיזית, מה שעלול להחמיר מצבים בריאותיים כרוניים, ולהוביל לאובדן טונוס שרירים, שיווי משקל וכוח.

תסמינים של אנמיה אצל אנשים מבוגרים

סימפטומים של אנמיה עשויים להיראות לא ספציפיים ומעורפלים. אפשר לבלבל אותם בקלות עם תחושה "מרגישים קצת מוזנחים" או פשוט כאחד מסימני הזקנה. עם זאת, חשוב לא להתעלם מתסמינים של אנמיה.

יש לפנות לרופא או לאיש מקצוע אחר בתחום הבריאות כדי לבדוק את הסיבה לתסמינים, במיוחד אם הם קיימים יותר משבוע:

  • עייפות
  • חולשה
  • סחרחורת
  • נרגנות
  • ידיים ורגליים קרות
  • חיוורון
  • דפיקות לב
  • קוצר נשימה
  • כאבים בחזה
  • כאבי ראש

הגורמים לאנמיה באנשים מבוגרים

יש גורמים רבים לאנמיה בקרב מבוגרים. לעתים קרובות זו תוצאה של מצבים כרוניים, תרופות או חוסרים תזונתיים.

הסיבות השכיחות כוללות:

  • תרופות מסוימות, כולל מעכבי ACE ונוגדי פרכוסים
  • טיפול כימותרפי
  • כיבים
  • מחלת כבד
  • מחלת כליות
  • מצבי בלוטת התריס
  • דלקת בקיבה
  • דלקת מעיים
  • חוסרים תזונתיים

גורמי סיכון לאנמיה בגיל השלישי

אומנם למבוגרים יש סיכון גבוה יותר לפתח אנמיה בגלל הגיל, אם אולי יש להם גם גורמי סיכון אחרים כגון: כל מצב הגורם לאובדן דם כרוני, סרטן, אי ספיקת כליות, מצבים בריאותיים כרוניים, זיהומים שהיו לאחרונה, מצבים אוטואימוניים מסוימים, תלות באלכוהול וכן נטילת תרופות מסוימות.

אפשרויות טיפול באנמיה במבוגרים בגיל השלישי

הטיפול באנמיה תלוי בגורם הבסיסי לבעיה. לדוגמה, אם אנמיה נגרמת על ידי מחסור תזונתי – הרופא עשוי להמליץ ​​על שינויים בתזונה או תוספי מזון. אם האנמיה נגרמת על ידי כיב, הטיפול בכיב יהיה חלק מהטיפול באנמיה.

טיפולים אפשריים נוספים:

  • שינוי תרופות או מינון התרופות
  • עירויי דם
  • קורטיקוסטרואידים
  • ניתוח טחול
  • ניתוח לתיקון כלי דם

רוב מקרי האנמיה ניתנים לטיפול ואף לפתרון באמצעות דיאטה ותרופות. סיבוכים של אנמיה לא מטופלת יכולים לכלול עייפות קשה, בעיות לב ואף סיכון מוגבר למוות, אך טיפול יכול למנוע זאת.

אבחון אנמיה בקרב מבוגרים

אנמיה מאובחנת בדרך כלל במהלך פגישה רפואית רגילה. הבדיקה הנפוצה ביותר לאנמיה היא בדיקת דם הנקראת ספירת דם מלאה (CBC). בדיקה זו מודדת תאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות דם. ייתכנו גם בדיקות דם נוספות שיעזרו למצוא את הגורם לאנמיה.

מניעת אנמיה במבוגרים בגיל השלישי

מכיוון שאנמיה נגרמת לרוב ממצבים בריאותיים, לא תמיד ניתן למנוע אותה. עם זאת, אפשר לנקוט בצעדים מסוימים כדי לוודא שלגוף יש מספיק חומרים מזינים.

כדי לעשות זאת מומלץ לצרוך מזון עשיר בברזל כגון בשר, עדשים, ירקות ירוקים כהים ושעועית, כמו גם מזונות עתירי חומצה פולית כגון לחם, פסטה, אורז ופירות. מומלץ גם לקבל יותר ויטמין B12 מבשר ומוצרי חלב, וכן ויטמין C ממזונות כמו פירות הדר, פלפלים ומלונים.

תזונה מומלצת למבוגרים עם אנמיה

תכניות טיפול באנמיה כוללות לעיתים קרובות שינויים תזונתיים. תוכנית התזונה הטובה ביותר לאנמיה כוללת מזונות עשירים בברזל וויטמינים אחרים החיוניים לייצור המוגלובין ותאי דם אדומים. יש לכלול גם מזונות שעוזרים לגוף לספוג ברזל בצורה יעילה יותר.

יש שני סוגים של ברזל באוכל – ברזל בעל זמינות ביולוגית גבוהה (ברזל ממקור חי – heme) וברזל בעל זמינות ביולוגית נמוכה יותר (ברזל ממקור צמחי – nonheme). הסוג הראשון נמצא בבשר, עופות ופירות ים. הסוג השני נמצא במזונות צמחיים ובמזונות המועשרים בברזל. הגוף יכול לספוג את שני הסוגים, אבל הוא סופג ברזל heme בקלות רבה יותר.

הכמות היומית המומלצת (RDA) לברזל היא 10 מיליגרם לגברים ו-12 מ"ג לנשים. למרות שתכניות הטיפול באנמיה הן אינדיבידואליות, רובן דורשות 150 עד 200 מ"ג ברזל אלמנטרי מדי יום. סביר להניח שתצטרכו לקחת ברזל במרשם או תוסף ברזל ללא מרשם, עד שהרמות בגוף יתחדשו.

מומלץ לצרוך את המאכלים הבאים כדי להילחם באנמיה הנגרמת מחוסר ברזל:

עלים ירוקים

עלים ירוקים, במיוחד כהים, הם בין המקורות הטובים ביותר של ברזל ממקור צמחי. הם כוללים תרד, קייל, עלי קולרד, עלי שן הארי וכן עלי מנגולד. חלק מהעלים הירוקים, כגון מנגולד וקולרד, מכילים גם חומצה פולית. תזונה דלה בחומצה פולית עלולה לגרום לאנמיה. פירות הדר, שעועית ודגנים מלאים הם מקורות טובים לחומצה זו.

עם זאת, בצריכת עלים ירוקים כהים להשלמת חוסרי ברזל יש גם מלכוד. כמה מהירקות, כגון תרד וקייל, מכילים גם כמות גדולה של אוקסלטים. חומרים אלו יכולים להיקשר לברזל ולמנוע את הספיגה של ברזל מהצומח. אומנם מומלץ מאוד לאכול עלים ירוקים כחלק מתזונה מתאימה לאנמיה, אין להסתמך רק עליהם לטיפול במצב.

ויטמין C עוזר לקיבה לספוג ברזל. אכילת עלים ירוקים עם מזונות המכילים ויטמין C – כגון תפוזים, פלפלים אדומים ותותים – עשויה להגביר את ספיגת הברזל. ירקות מסוימים הם מקורות טובים גם לברזל וגם לוויטמין C, כמו עלי קולרד ומנגולד.

בשר ועוף

כל הבשר והעופות מכילים ברזל heme שמקורו מן החי. בשר אדום, כבש ובשר צבי הם המקורות הטובים ביותר. לעוף יש כמויות נמוכות יותר. אכילת בשר או עופות עם מזון כגון עלים ירוקים, יחד עם פרי עשיר בוויטמין C, יכולה להגביר את ספיגת הברזל.

כבד

אנשים רבים נרתעים מחלקים פנימיים אבל הם מקור מצוין לברזל. כבד הוא ללא ספק החלק הפנימי הפופולרי ביותר. הוא עשיר בברזל ובחומצה פולית. חלקים פנימיים נוספים שעשירים בברזל הם לב, כליות ולשון בקר.

פירות ים

יש כמה סוגים של פירות ים המספקים ברזל מן החי: צדפות, סרטנים ושרימפס הם מקורות טובים. כמו כן רוב הדגים מכילים ברזל, כאשר הסוגים הטובים ביותר הם טונה טרייה או בשימורים, מקרל, רעמתן כחול, כחלון, פרקה טרייה וכן סלמון טרי או משומר.

למרות שסרדינים משומרים הם מקורות טובים לברזל, הם גם עשירים בסידן. חומר זה עשוי להיקשר לברזל ולהפחית את ספיגתו בגוף. אין לאכול מזונות עשירים בסידן במקביל למזונות עשירים בברזל.

דוגמאות אחרות למזונות עשירים בסידן: חלב, חלב צמחי, יוגורט, גבינה, טופו ועוד.

מזון מועשר בברזל

קיימים מזונות רבים המועשרים בברזל. אם אתם צמחונים או מתקשים לאכול מקורות אחרים של ברזל, מומלץ להוסיף אותם לתזונה.

שעועית

שעועית היא מקור טוב לברזל עבור צמחונים ואוכלי בשר כאחד. מעבר לכך היא זולה ומגוונת בסוגיה.

אגוזים וזרעים

סוגים רבים של אגוזים וזרעים הם מקורות טובים לברזל. הם טעימים מאוד גם בפני עצמם, או כתוספת על סלטים או יוגורט. כמה אגוזים וזרעים המכילים ברזל הם גרעיני דלעת, אגוזי קשיו, פיסטוקים, זרעי קנבוס, צנוברים וגרעיני חמניות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *